BEHANDLINGSTEKNIKKER
Behandlingen varierer mye, avhengig av smertens karakter, årsak og lokalisering. Behandlingen er basert på anerkjente behandlingsmetoder som:
MANIPULASJON
Manipulasjon benyttes for å normalisere/ øke bevegeligheten mellom to leddflater i rygg/nakke eller i ekstremitetsledd. Dette vil også påvirke muskler indirekte, ved at spenninger og smerte reduseres. Det benyttes spesifikke grep som utføres med høy hastighet, men med så liten kraft som mulig. For pasienter som ikke liker denne behandlingsmetoden, bruker naprapaten mobiliseringsteknikker.
MOBILISERING
Et alternativ til manipulasjon er mobilisering, som også er en måte og behandle ledd på. Mobilisering er en spesifikk og leddnær tøying. Det benyttes liten kraft og langsomme bevegelser for å oppnå normal funksjon i leddet.
TRIGGERPUNKTSBEHANDLING
Et triggerpunkt eller en muskelknute er et hyperirritabelt punkt i en spent muskelstreng. Muskelfibrene i triggerpunktet blir stående i en forkortet krampetilstand og dette forårsaker dårlig blodsirkulasjon og området blir trykkømfintlig.
Triggerpunkter er nå et mer vanlig begrep innenfor skolemedisinen, og er en veldig vanlig årsak til smerte. Mange har disse triggerpunktene uten å legge merke til det (latente triggerpunkt). Dette latente triggerpunktet kan ved en irritasjon «aktiveres» og dermed oppstår et aktivt triggerpunkt. Triggerpunktet kan da bli veldig trykkøm og «trigge» smerter / gi smerteutstråling til områder i god avstand fra punktet selv. Dette betegnes gjerne som projiserte smerter eller refererte smerter. Den smerten som projiseres fra et aktivt triggerpunkt, projiseres alltid til en bestemt lokalisasjon avhengig av hvilken muskel som er involvert. I tillegg kan autonome fenomen oppstå slik som; forhøyet svetteaktivitet, øresus, eller hørsel- og synsforstyrrelser.
Årsaker til triggerpunkter kan være akutt- eller langvarig overbelastning av en muskel, trekk og/eller kulde, stress, monotont arbeid, dårlig ergonomi..
Direkte trykk mot muskelknuten (pressur) eller Dry needling (nåler) blir ofte benyttet som behandling på triggerpunkter.
Les mer om Dry needling nederst på denne siden.
Eksempel på referert smerte fra et triggerpunkt.
Bildet er hentet fra: «www.triggerpointtherapist.com»
MUSKELTØY
Hensikten er å øke bevegelsen, redusere muskelspenning, samt øke styrken i den forkortede muskelen. Muskeltøy brukes også for å rehabilitere eller forebygge muskelskader. For å bryte en ond sirkel samt for å skape en bedre effekt på problemet, gir naprapaten ofte hjemmeøvelser i form av tøyninger. Ved muskeltøying benyttes blant annet teknikker som passiv og aktiv PNF (proproceptiv neuromuskulær facilitering) og INF (interoceptiv neuromuskulær facilitering).
MASSASJE
Massasje har en avslappende effekt på nervesystemet og benyttes for å øke blodsirkulasjonen og dermed minske muskelspenningene.
REHABILITERING OG TRENING
Ulike hjemmeøvelser og treningsprogram tilpasses hver enkelt pasient, og benyttes for å forebygge og rehabilitere. Grunnprinsippet er å skape en god balanse mellom styrke og bevegelighet. Hvor omfattende treningsrådene blir, avhenger av pasientens plager, motivasjon, interesser og fysiske form.
NERVEMOBILISERING
Nervemobilisering benyttes hovedsakelig når pasienten har problem med utstrålende smerter i armer og bein. Nervesystemet krever sirkulasjon og nervene skal kunne bevege seg fritt i forhold til nærliggende strukturer som ledd, muskler og leddbånd. Via spesifikke aktive og/eller passive bevegelser påvirkes nerven(e) slik at samspillet mellom muskler, ledd og nervesystem kan fungere optimalt.
Andre behandlingsformer (eksterne kurs):
DRY NEEDLING
Dette er en behandlingsform hvor vi bruker nåler for å komme dypt in i muskulaturen.
«Dry needling» skiller seg fra tradisjonell akupunktur hvor man benytter kroppens meridianer som utgangspunkt for behandlingen.
Ved «dry needling» settes nålen direkte inn i triggerpunktet i den spente muskelen. Når man treffer triggerpunktet med nålen, opplever man en så kalt ”lokal twitch response” som er en rask sammentrekning av muskelfibrene (myofibrillene). Denne responsen fører til at muskelen slapper av og det gir en smertelindrende effekt. Etter en slik nålebehandling kan man bli litt øm og støl i muskulaturen. Denne følelsen kan sammenlignes med det du kjenner etter en treningsøkt. Stølheten forsvinner som regel etter en dag eller to.
KINESIOTAPE
Kinesiotape brukes primært for støtte og avlastning av ledd og ømme sener og muskler.
Tapen bidrar med å øke stabilitet og sirkulasjon slik at bevegelsesmønsteret blir mest mulig korrekt og du unngår å havne i ytterstillinger som fremprovoserer smerte.