HVA KAN BEHANDLES – ALBUE

Albue
Albueleddet er et sammensatt ledd og påvirkes av muskulatur både fra skulder, arm og hånd. I albueleddet er instabilitet eller redusert bevegelighet hovedsymptomene. Låsninger forekommer også. Smerte knyttes ofte til bløtdelsproblematikk da leddaffeksjon som regel ikke gir særlig smerte i albuen, selv ikke ved artrose.

 

Tennisalbue (lateral epikondylitt)
«Tennisalbue» er den vanligste årsaken til smerte i albuen. Håndverkere og personer som jobber på kontor er de som er mest utsatt for disse plagene. Tilstanden skyldes akutt eller langvarig belastning av muskulatur og sener som fester på utsiden av albuen og som etter hvert resulterer i forandringer i senestrukturen og gir opphav til smerte. Symptomer er murrende verk eller smerter på utsiden av albuen, ofte med utstråling ned mot underarm og håndledd. Smertene kan føre til nedsatt funksjon i armen, spesielt ved bruk av muskulatur som beveger håndledd og fingre. Mange opplever nedsatt kraft og smerte under håndhilsen og under løft. Det er vanlig med lokal ømhet når du trykker mot beinet på utsiden i albuen.

Tennisalbue

Bruk av datamus kan også fremkalle symptomer på tennisalbue eller «musearm» som det da kalles. Tilstanden er vanlig blant håndtverkere som snekkere og rørlegger på grunn av mye tungt og ensformig arbeid som involverer skrubevegelser og repetetive håndleddsbevegelser.

 

Golfalbue (medial epikonylitt)
Golfalbue
Mer sjelden smertetilstand. Smerteårsak og symptomer er de samme som for «tennisalbue» men her er smerten lokalisert på innsiden av albuen.

Tilstanden dreier seg normalt ikke om en senebetennelse, selv om det iblant kan være en inflammatorisk komponent tilstede i den akutte fasen.  Tilstanden klassifiseres som en tendinopati, det vil si en degenerativ tilstand som karakteriseres av mikrorifter og nedbrytning av kollagen i senevevet. Smerten provoseres mest når man skal gripe eller løfte noe. Klatrere og håndverkere er spesielt utsatt for disse plagene.

Tiggerpunkt infra

Triggerpunkt i en muskel på skulderbladet kan gi smerte i armen

Stråling ut til armen

Smerter som stråler ned i armen og i noen tilfeller helt ut i fingrene kan ha forskjellige årsaker. Naprapaten kan gjennomføre en grundig ortopedisk og neurologisk undersøkelse for å lokalisere og kartlegge den faktisk årsaken til symptomene.  Det er viktig at muskulatur, ledd og nerver i både nakke/rygg, skulder og albue blir undersøkt ettersom alt henger sammen og kan påvirke hverandre.

 

← Tilbake