HVA KAN BEHANDLES – HODE

Spenningshodepine

Når det gjelder hodepine er ca 90% av årsaken relatert til muskelspenninger i nakke, skuldre og kjeven. Smertene beskrives ofte som et stramt bånd over pannen og rundt hodet og hodepinen er av trykkende eller pressende karakter. Man har sjeldent hodepine på morgenen, men den inntreffer og øker i styrke i løpet av dagen. Enkelte opplever også kvalme, lyd- og Hodepinelysskyhet, men disse plagene er ikke like fremtredende som ved migrene. Svimmelhet er ikke uvanlig. Hovedgrunnen til spenningshodepine kan være stress, trøtthet, uro, eller dårlig arbeidsstilling/ergonomi.

 

Migrene

Migrene er anfall med ensidig, pulserende hodepine som kan vare i 4-72 timer. Smertene er ofte ledsaget av kvalme og brekninger, lysskyhet og overfølsomhet for lyd. Hvilken side av hodet som rammes kan variere fra anfall til anfall. Migrene kan være arvelig, men det kan være ulike faktorer eller «triggere» som bidrar til et migreneanfall. Vanlige triggere er f.eks ost, appelsiner, mørk sjokolade og rødvin. Søvnmangel, stress, hvile etter en periode med mye stress, sterke sanseinntrykk og menstruasjon kan også utløse migrene. Migrene er ofte relatert til overanstrengelse i nakke- og skuldermuskulatur og i disse tilfellene kan en naprapatbehandling bidra til avlastning og redusert smerte.

 

Kjeveleddproblem (Bruxisme)

Problemer med kjeven kan komme av at man gnisser tenner (oftest om natten og i anspente situasjoner) og dette kan lede til spente, ømme muskler som kan forårsake nakke-/øreverk, hodepine og øresus (tinnitus). Som regel våkner man med ømme kjever, har vondt når man spiser og kneppinger i selve kjeveleddet. Naprapaten behandler symptomlindrende og minsker smerten. Dersom årsaken er en skjev tannstilling bør tannlege konsulteres.

 

Svimmelhet

Svimmelhet kan være et symptom med forskjellige underliggende årsaker. Sanseinformasjon fra både øyne, balanseorgan i øret, muskler og ledd er med på å påvirke balansen din. Svimmel

Balanseorganene i det indre øret

Er du plaget med svimmelhet ved oppreising, hastige vridninger av hodet eller når du legger deg ned mot en bestemt side er dette ofte relatert til krystallsyke. Omtrent 20% av all svimmelhet skyldes krystallsyken og den
generelle regelen er at jo eldre du blir jo mer sannsynlig er det at svimmelheten din skyldes krystallsyken (Uneri og Turkdogan, 2003).
 

Ledd og muskulatur i nakken

Nakken vår er programmert til å automatisk la hodet følge sanseinntrykk fra syn og hørsel. Ser vi noe som beveger seg i synsfeltet eller hører en lyd bak oss, vil vi automatisk snu hodet for å orientere oss. Nakken er også programmert slik at vi automatisk vender hodet i kroppens bevegelsesretning. Balansesentrene får hele tiden viktig informasjon om hodets stilling i forhold til kroppen via ledd og muskulatur øverst i nakken. Dersom svimmelheten er årsaket av leddlåsninger og muskelspenninger i nakken er du ofte mer konstant svimmel sammenlignet med «stillingssvimmelhet»
Dersom du i tillegg til svimmelhet er plaget med synsforstyrrelser, kraftig hodepine, hørseltap, hjertebank og feber bør du kontakte lege for å utelukke andre sykdomstilstander.

 

 

← Tilbake