HVA KAN BEHANDLES – Hoft/Lyske

Smerter i hofte og lyske kan ha mange årsaker. Som regel skyldes det en overbelastning og irritasjon av hoftens og bekkenets muskler, sener, kapsel eller slimposer. Smertene kan også komme fra overført smerte eller feilaktig bevegelsesmønster i rygg, kne eller fot.

 

Slitasje i hofta (Hofteledd-/coxartrose)

http://www.buzzle.com/articles/hip-pain/

http://www.buzzle.com/articles/hip-pain/

Hofte og kne er ledd i kroppen hvor slitasjegikt forekommer hyppigst. Det som kjennetegner tilstanden er at brusken i leddet slites ned og gir opphav til smerte.

Det skilles mellom primær (aldersbetinget) og sekundær hofteleddslitasje. Forekomsten av slitasje øker jo eldre man blir. Hos personer over 70 år vil ca 50 prosent ha synlig hofteslitasje på røntgenbilder, men bare en liten andel av disse pasientene har symptomer. Påvises det slitasje på røntgen trenger ikke det være ensbetydende med store plager. Overvekt, tidligere brudd av hofte- eller lårbein, medfødte misdannelser i hoften, og betennelse (leddgikt og Bechterews sykdom) er noen tilstander som kan øke sjansen for å få sekundær slitasjegikt i hofta. Yrker som krever langvarig ståing, mye løfting eller flytting av tunge gjenstander disponerer også for hofteslitasje. Det samme gjelder idrettsutøvere som konkurrerer i vektbærende idretter og mest utsatt er løpere på elitenivå.

Symptomer:

Smerte i lysken og i hoften med en utstrålende smerte til utsiden/fremsiden av låret og ned mot kneet. Smertene kommer ofte når man skal begynne å gå, og det er som regel verst i lysken. Når du har gått i noen minutter bruker som regel smerte å avta, men blir så verre igjen etter en tids gåing. Ved fortsatt mye belastning på beinet øker plagene med tiden og tillegg til økt smerte merkes en redusert bevegelighet i leddet.  Etter hvert utvikles det smerter i hvile og om natten. Nattlige smerter er et tegn på at tilstanden har kommet langt.

Behandling:

Naprapaten kan bidra til å lindre smerten ved å avlaste hoften via muskel – og leddbehandling og veilede deg med øvelser som igjen kan bidra til økt funksjon og bevegelighet. Det er viktig at du holder deg fysisk aktiv og treningsformer som sykling og svømming vil være skånsomt for hofteleddet ditt.

Kirurgi:

Innsetting av hofteprotese (kunstig hofteledd) er vanlig blant personer med plagsom slitasjegikt. Resultatene ved protesekirurgi i hoften er gode.  Etter operasjonen bør du følge et rehabiliteringsprogram. Varigheten av dette avhenger av dine behov, men ofte kan slik opptrening pågå i flere måneder etter operasjonen.

Muskelruptur

——————————

M. gluteus medius tendinosis

Denne smertefulle tilstanden opptrer i eller nær festene til to av musklene på utsiden over hoftekulen (latin: trochanter). Årsaken er oftest ren overbelastning, enten dynamisk som ved løping over større distanser, eller som følge av langvarig stående/ litt gående arbeid på harde underlag. Smertene sitter over og bak hoftekulen under eller etter belastning.Symptomene kan forveksles med betennelse i slimposen (latin: bursitis trochanterica) på utsiden av hoftekulen. Se trochanterbursitt eller trochantertendinose nedenfor.

Trochanterbursitt ( bursitis trochanterica )

Smerteområde

Smerteområde

Både belastning eller direkte skade mot hoftekulen (latin: trochanter), kan utløse trochanterbursitt som er en slimposebetennelsen. Symptomene er ømhet og eventuell hevelse over hoftekulmassivet, av og til med utstrålende smerter langs utsiden av låret. Det kan forveksles med isjialgi «isjias».

Trochantertendinose

Ved repeterte belastningsskader i senene fra den lille og den mellomstore hoftemuskelen kan en oppleve en kronisk smertetilstand rundt bakkant av hoftekulmassivet.

 

← Tilbake