HVA KAN BEHANDLES – KNE

Årsaken til smerte i kneet kan være mange. Hvilke strukturer som erKne
involvert og gir opphav til smerten er stort sett avhengig av om
smerten/skaden har kommet akutt eller gradvis over lenger tid.
Kneet er et stort ledd som er utsatt for store belastninger.
En overbelastning kan forårsake betennelse i sener, senefester og i slimposer.
Symptomene er mange og varierende, alt fra smerte, låsninger
og opphakninger til instabilitetsfølese.
 

Jumpers knee (patellar tendinopati)

Overbelastningsskade. Repetitive, monotone  små bristninger i senen til muskelen på forsiden av låret (mm.quadriceps).J knee
Smertene er vanligvis lokalisert like under kneskjellet, men kan også oppstå like ovenfor og er gradvis tiltagende under og/eller etter aktivitet.
Gå opp trapper, løpe og gå i nedoverbakker, reise seg fra lave stoler eller sitting på huk kan være smerteprovoserende faktorer. Trykkømhet mot nedre del av kneskålen er også vanlig symptom. Ubehaget forsvinner i hvile.

Dette er først og fremst en diagnose knyttet til idrett/aktivitet som krever rask og stor kraftutvikling, eks håndball, volleyball.
 
Blant barn og ungdom kalles patellar tendinopati Sinding Larsens sykdom.  Når man vokser blir ofte lårmuskelen for sterk for senefestet og dette resulterer etterhvert i små avrivninger av senefibre og betennelse i vekstsonen i beinet. Denne betennelsen kan da stimulere brusken til å vokse og det kan til slutt danne seg en kul i område nedre del av kneskålen. Irritasjon og betennelse ved patellarsenens feste på leggbenet, Schlatters sykdom, er en annen vanlig tilstand hos ungdom i vekst, og har samme skademekanisme og symptomer.

 

Runners knee (langdistansekne)

Dette er en vanlig belastningsskade hos de som løper mye.
På utsiden av låret går det en bindevevshinne (tractus iliotibilalis)R knee fra hoftekammen og ned til øvre/ytre del av leggen.  Når kneleddet bøyes og strekkes, glir den kraftige senen over utsiden av lårbenet ved kneleddet og dette kan forårsake en lokal irritasjon i senen og/eller i slimposen som ligger under senen. Den stikkende smerten kommer etter kort tids løping og er mest fremtredende når det løpes i nedoverbakke eller på flat mark. Mange opplever at smerten er som verst etter en løpeøkt.
Dårlig bevegelighet og/eller spente muskler og sener i hofte, rygg – og kneregionen
kan være årsaken til denne smertetilstanden. Dårlig løpsteknikk, skotøy, hardt underlag, feilstilling i fot (overpronasjon) og for rask økning av treningsmengden kan også være predisponerende faktorer.

PFSS

Smerter i kneskål/lårbein (patellofemoralt smertesyndrom) •Meget vanlig tilstand, spesielt blant idrettsaktiv ungdom og mosjonsjoggere i 40-årsalderen. Tilstanden er karakterisert ved fremre knesmerter, stivhet, låsningstendens og sviktfølelse. Smertene er verst ved gange opp og ned trapper og bakker, ved huksitting og ved oppreisning etter langvarig sitting (kinosyndrom)

Betennelse i popliteusenen

Denne muskelen er lokalisert i knehasen. Årsaken til betennelsen er usikker, men kan skyldes at foten er rotert utover ved løping. Tilstanden gir bakre knesmerter og ømhet over senen på utsiden av leddet

← Tilbake