HVA KAN BEHANDLES – NAKKE

 

Nakkesmerter

Pain neckSmerter og stivhet i nakke er svært vanlig, spesielt blant personer med arbeid foran pc og håndverkere som jobber mye over skulderhøyde. Plager med nakken er ofte også relatert til personer som stresser mye. De ensformige bevegelsene og det statisk arbeidet av muskulaturen resulterer etter vært i muskelspenninger og triggerpunkter (muskelknuter) som årsaker smerter og redusert bevegelighet.

Spenninger og smerte over lenger tid gjør at man begynner å kompensere for å prøve å avlaste symptomene og dette kan til slutt resultere i en overbelastning av andre muskler i for eksempel skulder, arm og i muskulatur mellom skulderbladene.  Behandling, tips om treningsøvelser, og råd om ergonomi på jobben er derfor viktig i tidlig fase for å bli kvitt smertene så raskt som mulig og får å kunne forebygge fremtidige plager.

 

Nakkekink (Akutt torticollis)

En nakkesperre kommer oftest helt plutselig med symptomer som smerte og krampe i nakkemuskulaturen. Det er vanskelig og smertefullt å vri på hodet, spesielt til den ene siden.
Enkelte blir også plaget med hodepine. Kink i nakken er en ufarlig tilstand som alltid går over av seg selv, men for å påskynde bedringen og lindre plagene mest mulig er en behandling hos naprapat effektiv. Kink i nakken er hyppig forekommende, og vanligst hos personer mellom 15 og 30 år.

 

Nakkeprolaps

Prolaps i nakken kan man få akutt, ofte ved skader eller brå bevegelser og tunge løft, men tilstanden kan også utvikle seg over lenger tid.  I begge tilfeller er symptomene som regel smerter mellom skulderblad og utstrålende smerte i skulder, arm, hånd og fingre. Svekket kraft og nedsatt følesans i arm og hånd er også vanlige symptomer. Vedkommende opplever ofte variasjon i smertebildet ved ulike stillinger av hodet.

En prolaps får man ved slitasje eller skade på mellomvirvelskive og når kjernemassen i virvelskiven presses ut og trykker mot nerve(r) som går ut fra halsryggraden. Denne massen er lokalirriterende og når nerven kommer i klem skapes en betennelsesreaksjon. Intensiteten av smerten og hvor man har vondt er avhengig av hvor i nakken prolapsen er lokalisert og i hvor stor grad nerven/nerveroten er påvirket. Det er mest vanlig med prolaps i nedre del av nakken.

De ulike nervene i nakken forsyner og styrer bestemte muskler i skulder, arm og hånd og er ansvarlig for følesansen i disse hudområdene. Grunnen til at vi får vondt andre steder enn i selve nakken hvor prolapsen er lokalisert, er fordi hjernen tolker signaler fra den klemte nerven slik at vi får vondt i det området som nerven forsyner. Hvilke bevegelser som svekkes, og hvilke områder av armen som får nedsatt følesans, avhenger av hvilken mellomvirvel som er skadet, det vil si hvilken nerve prolapsen trykker på.

Eksempel:

Har man en prolaps i virvelskiven mellom C4 og C5 kan det gi symptomer som:

Smerteområder

Smerteområder


Nummenhet og smerte i skulderen-/ overarmens utside og fremside. 
Smerte mellom skulderblad
Nedsatt kraft når man løfter armen ut mot siden
Nedsatt bicepsrefleks

I tillegg til sykdomshistorie benyttes manuelle ortopediske og neurologiske tester for å diagnostisere prolaps. I enkelte tilfeller kan også MR være hensiktsmessig, både med tanke på lokalisasjon og størrelse på selve prolapsen, men også for vurdering av behandlingsalternativ og eventuell operasjon.

I de fleste tilfeller er ikke prolaps en farlig diagnose og tilstanden går som regel over av seg selv. En skiveprolaps blir som regel helt bra etter alt fra 2-6 måneder. Prognosen er avhengig av prolapsens størrelse.

Under den akutte fasen kan betennelsesdempende medikamenter være hensiktsmessig.
Etter den akutte fasen kan naprapaten med manuelle behandlingsteknikker i ledd og muskulatur avlaste området hvor prolapsen er og dermed gi en smertelindring og bidra til raskere legningsprosess.

Det er viktig å unngå aktiviteter som belaster nakken og som provoserer til økt smerte, så i starten bør man være forsiktig med aktiviteter som for eksempel løping og hopping. Det er likevel viktig å holde seg i aktivitet siden dette påvirker muskler og ledd positivt i legningsprosessen.

 

← Tilbake